VN

Tháng 11: Thời điểm vàng cho những chuyến du lịch

As chilly November arrives it is the best time to pay a visit to these places.

Ha Giang – buckwheat flower festival

Hà Giang
Mùa lúa chín, Hà Giang

Ha Giang Province nestles(1) in the mountains of northern Vietnam. It is home to ethnic minorities like the H’Mong, Thai and others. Visitors to the province can witness exotic local lifestyles.

Tỉnh Hà Giang nép mình trên vùng núi phía Bắc Việt Nam. Đây là nhà của một số dân tộc thiểu số như người H’Mông, Thái và những dân tộc khác. Du khách đến đây có thể chứng kiến lối sống đẹp lạ kỳ của dân địa phương.

The wildness of its nature is the captivating feature of Ha Giang. The province attracts many motorbike riders and trekkers every year. Mother Nature has gifted Ha Giang with diverse scenery with mighty rocky mountains, golden rice terraces and, in November, magnificent white and magenta fields of buckwheat flowers(2).

Sự hoang dã của thiên nhiên là nét đẹp quyến rũ của Hà Giang. Tỉnh thu hút nhiều người đi xe máy và người đi bộ tới hàng năm. Mẹ Thiên nhiên đã ban tặng cho Hà Giang phong cảnh đa dạng với những ngọn núi đá hùng vĩ, những ruộng bậc thang vàng ươm và vào tháng 11 là những cánh đồng hoa tam giác mạch màu trắng hồng tuyệt đẹp.

Buckwheat is among the staple grains of the locals, and is usually cultivated(3) after the summer-fall rice crop every year. Now buckwheat flowers have bloomed all over mountain slopes in Dong Van District.

Tam giác mạch là một trong những loại ngũ cốc chủ yếu của người dân địa phương, và thường được trồng sau vụ lúa thu hè hàng năm. Thời điểm này hoa tam giác mạch đã nở trên tất cả các sườn núi ở huyện Đồng Văn.

This year the annual buckwheat flower festival starts on November 10 with cultural activities, traditional games and a buckwheat flower competition.

Năm nay, lễ hội hoa tam giác mạch hàng năm bắt đầu vào mùng 10 tháng 11 với các hoạt động văn hóa, trò chơi truyền thống và cuộc thi hoa kiều mạch.

1,000-year-old capital, Hanoi

Cầu Long Biên, Hà Nội
Cầu Long Biên, Hà Nội

November may mark the start of winter in many places, but in Hanoi autumn lingers. This is arguably the best time of the year to visit the city, when it wears a whole new facade with the renowned hoa sua (milk flower) and streets gilded with fallen golden leaves and cuisine specialties.

Có thể tháng 11 đánh dấu sự bắt đầu của mùa đông ở nhiều nơi, nhưng lại là thời điểm kéo dài mùa thu ở Hà Nội. Đây được cho là thời điểm tốt nhất trong năm để thăm thành phố, khi nó mang một bộ mặt hoàn toàn mới với hoa sữa nổi tiếng (milk flower) và đường phố nhuộm vàng bởi lá rơi cùng những đặc sản ẩm thực.

In November do not miss a walk through Hanoi’s most romantic streets, Phan Dinh Phung, Hoang Dieu and Tran Phu. The hoa sua (milk flower) have bloomed all over these streets, giving off a glorious aroma.

Vào tháng 11, đừng bỏ lỡ một chuyến đi bộ qua những con phố lãng mạn nhất Hà Nội như Phan Đình Phùng, Hoàng Diệu và Trần Phú. Hoa sữa (milk flower) nở rộ khắp những con phố này, tạo ra một hương thơm ngào ngạt (đến tắc thở :v).

Visitors can also explore the maze of alleys in the old quarter to find autumn specialties like green rice, green rice cake, or sit by an open-air café in the cool wind and enjoy a cup of Vietnamese egg coffee.

Du khách cũng có thể khám phá mê cung các con hẻm trong khu phố cổ để tìm các đặc sản mùa thu như cốm, bánh cốm, hoặc ngồi bên một quán cà phê ngoài trời trong gió mát và thưởng thức một tách cà phê trứng Việt Nam.

Xem thêm: Bài tập thì quá khứ đơn

The ancient citadel of Hue

Kinh đô Huế
Kinh đô Huế

November heralds(4) autumn in Hue in central Vietnam. Hue typically expects pleasant weather and less rain this month, perfect for tourists to take a trip around the royal citadel and mighty tombs of old kings.

Tháng 11 báo hiệu mùa thu ở Huế. Đặc trưng của Huế trong tháng này là thời tiết dễ chịu và ít mưa, hoàn hảo cho khách du lịch để có một chuyến đi xung quanh hoàng thành và các lăng mộ hùng vĩ của vua chúa thời xưa.

The Hue citadel complex holds in itself the historical legacy of the Nguyen Dynasty, the last imperial rulers of Vietnam. The tombs of the Nguyen kings are situated around Hue’s suburbs, which can be reached by car or motorbike.

Quần thể kinh thành Huế nằm trong di sản lịch sử của triều Nguyễn, đời vua cuối cùng của Việt Nam. Lăng mộ của các vị vua Nguyễn nằm xung quanh vùng ngoại ô của Huế, có thể đến bằng xe hơi hoặc xe máy.

The Hue cuisine(5) is not to be missed. Mussels with rice/noodles, Hue beef noodles, steamed rice cake and tapioca dumplings are among the must-try dishes in the city. In the cool weather of autumn, the spicy mussels with rice can warm your stomach, and a bowl of beef noodles can give you a nutritious fix for a whole day of exploration.

Ẩm thực Huế là không thể bỏ qua. Cơm hến, phở hến, bún bò Huế, bánh bao và bánh bột lọc là một trong những món ăn nhất định phải thử trong thành phố. Trong thời tiết mát mẻ của mùa thu, cơm hến cay có thể làm ấm bụng của bạn, và một bát bún bò có thể mang đến bạn sự bù đắp năng lượng cho cả ngày khám phá.

Da Lat, the city of dreams

Phong cảnh Đà Lạt
Phong cảnh Đà Lạt

Da Lat City is among the favorite destinations for tourists visiting Vietnam. The rainy season has ended in early November, so it is a good time to visit this city.

Thành phố Đà Lạt là một trong những điểm đến yêu thích của du khách khi đến thăm Việt Nam. Mùa mưa đã kết thúc vào đầu tháng 11, vì vậy đây là thời điểm rất tốt để tham quan thành phố này.

In Da Lat, you can visit the Valley of Love, Da  Lat train station, Golden Valley, and Langbiang Mountain.

Ở Đà Lạt, bạn có thể ghé thăm Thung lũng Tình yêu, ga Đà Lạt, Thung lũng Vàng và Núi Langbiang.

Da Lat is also in the Central Highlands, so tourists can expect to see tree marigold here.

Đà Lạt cũng thuộc vùng Tây Nguyên, vì vậy du khách có thể đón xem mùa hoa cúc vạn thọ ở đây.

The best floral scenes can be found at Da Lat University, Pham Hong Thai Street and the Minh Hoa seminary(6).

Những cảnh hoa đẹp nhất có thể được tìm thấy tại Đại học Đà Lạt, phố Phạm Hồng Thái và chủng viện Minh Hòa.

  1. Nestle /ˈnes.əl/ : to be in, or put something in, a protected position, with bigger things around it:

Bregenz is a pretty Austrian town that nestles between the Alps and Lake Constance.

  1. Buckwheat flower: Hoa tam giác mạch hay còn gọi là kiều mạch
  2. Cultivate /ˈkʌl.tɪ.veɪt/ : to prepare land and grow crops on it, or to grow a particular crop:

Most of the land there is too poor to cultivate.

The villagers cultivate mostly maize and beans.

  1. Herald /ˈher·əld/ : to announce or signal that something is approaching:

The trade agreement heralded a new era of economic development.

  1. Cuisine /kwɪˈziːn/ : a style of cooking:

French cuisine.

  1. Seminary /ˈsem.ɪ.ner.i/ : a college for training people to become priests or ministers.

Nguồn: Vnexpress

 

 

Tháng 11: Thời điểm vàng cho những chuyến du lịch
5 (100%) 1 vote